Created By:
Sigrid Salgueiro
Collecting for:
10-dagars träningsutmaning

StrongWomenChallenge in Cape Town at YGAP

Under min utbildning i Sydafrika (YGAP) hade ActionaidSweden en utmanning, StrongWomenChallange, som jag antog och hade alltid några med mig eller fantastisk hejarklack varje dag ❤️

Varför jag antog utmaningen var för att kvinnors rättigheter blundas för än idag, vissa områden mer än andra och är något som behöver mer spridning för att få slut på det och jag vet att vi, alla, tillsammans kan få förändring till en säker, jämställd och trygg värld.
Att jag dessutom var på plats i Sydafrika, en världens mest ojämlika länder gjorde valet ännu mer självklar.
Vissa dagar gav den en ventil från det mentalt tunga som resan hade inslag av.

ActionAid är en global rättighetsorganisation med kvinnors rättigheter som ett av sina fokusområden.

De kämpar för kvinnors och flickors rättigheter runt om i världen ♀️ Visste du att 70% av de som lever i fattigdom kvinnor? Att var tredje kvinna i världen någon gång har utsatts för våld?

Kvinnor utför 66 procent av världens arbete, producerar 50 procent av världens mat och står för en stor del av världens tunga lyft. Det här är arbete som ofta tenderar att obemärkt passera förbi, men det krävs stor styrka för att lyfta samhällen ur fattigdom och kämpa för rättvisa.

Visste du att män har laglig rätt att bestämma över sina fruar i 18 länder? Eller att 700 miljoner kvinnor har gifts bort innan de fyllt 18? Världen över finns det kvinnor som outtröttligt kämpar för sina grundläggande rättigheter, varje dag.

Visste du att kvinnor och flickor drabbas oproportionerligt hårt av katastrofer? Kvinnor löper 14 gånger större risk att dö i en katastrof än män. ActionAid arbetar förebyggande med att stärka samhällens beredskap och kvinnors status i det humanitära arbetet.

I delar av Ghana gifts närmare 40 procent av alla flickor bort. Det händer att flickor kidnappas av äldre män som de sedan tvingas gifta sig med. Därför har ActionAid Combat bildats som aktivt förhindrar barnäktenskap. Genom ett tydligt förebyggande arbete kombinerat med god samverkan med polis har hundratals arrangerade äktenskap stoppats. Flickorna kan nu gå i skolan och har en ljusare framtid.

För varje dag en flicka går i skolan minskar risken för att hon ska bli bortgift eller könsstympad. Därför börjar ActionAids insatser redan i skolan och med alla barns rätt till utbildning.

Det finns mycket som visar på att ifall man satsar på kvinnor skapas de största effekterna. Visste du till exempel att för varje krona satsad på en kvinna går 90 öre till investeringar i familjen? 💰(Motsvarande siffra för män är mellan 30 och 40 öre)

Visste du att 5000 flickor könsstympas varje dag? Därför arbetar ActionAid för att bryta traditioner och normer som tillåter eller uppmuntrar könsstympning av flickor och kvinnor. I Somaliland har ActionAid sedan 1980-talet arbetat för att bekämpa kvinnlig könsstympning. I flera områden i landet har antalet flickor som könsstympas gått från nästan 100% till 0%. Genom ett långsiktigt och brett arbete har man i princip lyckats utrota denna kränkning mot flickors rättigheter. Men fortfarande utsätts alltså tusentals flickor världen över.

Kvinnor besitter kompetens, styrka och engagemang för att driva på förändringsarbete. Idag låter vi en stor del av detta gå till spillo. När kvinnor har möjligheten att leda kan de säkerställa att resurser och tillgångar används för rätt ändamål.

Ett bidrag till min insamling går till ActionAids arbete för att stärka kvinnor i världen. ActionAid informerar kvinnor om vilka rättigheter de har och ger dem verktyg att själva höja sina röster för jämställdhet. Det är så viktigt! ♀️

Donate

1,300 kr
Collected

65% 2,000 kr

9
Donations

0
Days left

Recent activity

 • Anonymous User Anonymous User Donated 200 kr

  Sigrid Salgueiro Sigrid Salgueiro: Tusen tack för ditt stöd! <3
 • Riim Said ActionAid
  Hej Sigrid, wow vad du är grym! Varenda krona gör skillnad 💪❤️ Skickar dig massa pepp inför helgen! Tillsammans är vi starka och gör skillnad för kvinnors och flickors rättigheter!
  Bästa hälsningar,
  Riim på actionaid
 • Linnea Sonka ActionAid
  Heja dig Sigrid! Grymt jobbat så här långt. Tänk vilken skillnad du är med och skapar. Vi skickar dig pepp och energi inför en ny vecka fylld utav nya möjligheter! Fortsätt kämpa med din insamling - varje krona gör skillnad.
  Tillsammans tar vi ställning för kvinnor och flickors rättigheter!
  Bästa hälsningar
  Linnéa på ActionAid
 • Jenny Gerleman Jenny Gerleman Donated 100 kr

  Grymt jobbat Sigrid!

  Sigrid Salgueiro Sigrid Salgueiro: Tack så mycket! 🙂 Hoppas du stormpooper mår bra
 • Anonymous User Anonymous User Donated 300 kr

  Ni kämpar på bra!

  Sigrid Salgueiro Sigrid Salgueiro: Tack så mycket! 🙂 Vi är halvvägs till målet
 • Riim Said ActionAid
  Hej Sigrid.

  Så grymt att du har antagit utmaningen och är med oss i kampen för kvinnors rättigheter. Vi vill skicka dig en stor boost av energi och pepp! Fantastiskt att du redan samlat in 700 kr, detta kommer bidra till stor förändring. Du har satt upp målet 2000 kr. Om du lyckas med detta kan det leda till att 12 kvinnor får utbildning i ledarskap vilket stärker deras självförtroende och möjlighet att ta sig ut ur fattigdom. Det kan också leda till att 4 kvinnor blir utbildade till barnmorskor. Ett livsviktigt uppdrag då det varje dag dör 800 kvinnor i mödradödlighet. Du är fantastisk och tillsammans är vi starka - fortsätt kämpa! Du har 10 dagar kvar att göra skillnad! HEJA HEJA HEJA!

  Kolla in våra insamlingstips på länken: https://www.actionaid.se/strongwomenchallenge/insa...

  Bästa hälsningar
  Riim på ActionAid

 • Anonymous User Anonymous User Donated 100 kr

  Självklart! För att du är du.

  Sigrid Salgueiro Sigrid Salgueiro: Tusen tack!
 • Affi Hill Affi Hill Donated 100 kr

  Bra jobbat Sigrid! 💪🏻👍🏻🤗❤️

  Sigrid Salgueiro Sigrid Salgueiro: Tack så mycket Affi! ❤️
 • Marcus Karlstad Marcus Karlstad Donated 100 kr

  Du är så grym! Kämpa på!

  Sigrid Salgueiro Sigrid Salgueiro: Du är bäst Karlstad! Tack för att du bidrar för en mer rättvis värld. 😍
 • Veronica Lövkvist Veronica Lövkvist Donated 100 kr

  💪🏼🚺❤️

  Sigrid Salgueiro Sigrid Salgueiro: Mån å! Tack finaste! ❤️❤️


 • Anna-Karin Hållén Anna-Karin Hållén Donated 100 kr

  💪🏼❤️💪🏼

  Sigrid Salgueiro Sigrid Salgueiro: Tusen tack bästa A-K! ❤️😍
 • Louise ActionAid
  Tack för att du engagerar dig Sigrid! Tillsammans är vi starka <3
  Om du har några frågor om utmaningen får du gärna mejla linnea.sonka@actionaid.org
 • Sigrid Salgueiro Sigrid Salgueiro Donated 200 kr

  This need more awareness!